Nekem a kenyér fontos dolog. Erről írtam is már bejegyzést itt a blogon. Sokáig sütöttem géppel, majd kézzel is kenyeret. Azután jött az új helyzet, az egyik gyerek gluténérzékeny lett! Újra meg kellett tanulnom kenyeret sütni, de most gluténmentesen. Ugyanis ez teljesen másképp működik, mint a hagyományos. Kísérleteztem mindenféle megoldással. Több kevesebb sikerrel. Aztán rátaláltam egy magyar GM receptes könyvre. Innen már jó kenyereket tudtam sütni.
Az egyetlen problémám az volt, hogy rengeteg időbe került, ugyanis ezek a kenyerek akkor lesznek finomak, ha 4-5 lisztből áll a tésztájuk. Nálam a vasárnap az konyha nagyüzem és aznap muszáj a kollégistának egy friss kenyeret is prezentálnom a vasárnapi ebéd mellé, no meg egy sütit is. Rengeteg meló volt pont vasárnap kenyeret sütni, amíg rá nem találtam a nemrég megjelent GLUTENNO lisztekre. Tudom nem olcsók, de ami gluténmentes, szinte sohasem az. Nálunk meg ez az helyzet nem hóbort, hanem egészségügyi állapot, tehát, jobb ha követem az előírásokat!
Ma is sütöttem kenyeret, méghozzá egy fehéret. Ez a lányom kedvence! Múltkor majdnem egy egészet megevett a lányom, mikor pénteken hazajött. Csak úgy simán, vajjal!
Ezzel a liszttel pillanatok alatt elkészül és napokig finom puha marad! Annyira szép lett, hogy nem tudtam nem lefotózni. Ennek a kenyérnek egyébként egyetlen trükkje van: nem szabad melegen felvágni. Langyosan már lehet.
Hozzávalók:
- egy tasak Alba kenyérliszt ( A dobozban két tasak van, így csak egyet előveszek, nem kell mérni még egyszer sem a lisztet!)
- 1 kk cukor
- 1 kk só
- 1 kk szárított élesztő
- 220-230 ml meleg víz (A dobozon kevesebbet ír, de nekem így lesz lágy a tészta!)
Judit mondta
Kedves Zsuzsi!
Azt szeretném kérdezni,hogy másnap milyen? Nem nagyon száraz? Mert nekem mindig ez a bajom a gm kenyerekkel,ugyanis nem fejlődésben lévő kamasz vagyok,így nem ehetem meg egyszerre,és másnap ehetetlen:-)
Köszi a választ.
Mellesleg nagyon guszta a fotó.
Judit
panyizsuzsi mondta
Ez a kenyér 2 napig tökéletes, a 3. napon már csak pirítva!
EFszilvi mondta
Jól néz ki az a kenyér kívül-belül! :)
Nagyon jó dolog, hogy könnyítenek a gluténérzékenyek életén, emlékszem, egy kolléganőm tizenvalahány éve kis fehér rizskenyereket hozott be, rémlik, hogy megkóstoltam, és az íze sem volt jobb a kinézeténél.
Judit mondta
Köszönöm a választ,kipróbálom. J