Nem tudom miért, de a kuglófokra mostanában rá vagyok kattanva.
A lányom gluténérzékeny, amit nem betegségként, legfőképpen nem tragédiaként, hanem adottságként élünk meg. Ha ez lesz a gyerekeimmel a legnagyobb probléma, amivel szembesülnöm kell az életben, ám legyen. Elfogadom, sőt örülök neki, hogy nincsen nagyobb gond. Erre tanítom a lányomat is. Sütünk főzünk együtt, hogy neki is olyan gasztronómiai élményeket biztosítsak, mint a többinek. Persze ez sokszor sok energiát követel, de ez van!
Nemrég felfedeztem egy csodás új gm lisztkeverék családot, a Glutenno-t, ami nagyban megkönnyíti az életemet. Ugyanis ezeket használva nem kell 5-féle lisztből összeállítanom a célnak megfelelő elegyet, hanem egyben megkapom azt! Nem mondom, hogy mindig ezt használom, de amikor vasárnap el kell érni a koliba induló vonatot és még hiányzik egy kenyér vagy sütemény a heti adagból, akkor kifejezetten jól esik egy ilyen gyors megoldáshoz nyúlni. No meg jön a tavasz és utána a nyár, milyen jó lesz a Balatonon néhány perc alatt bekeverni egy sütit vagy kenyeret. Keleszteni meg ráérek, majd hiszen pihenni is kell és nem csak a tésztának.
Szóval vissza kuglófhoz. Eszembe jutottak gyerekkorom márványkuglófjai. A mienk, a cseh ipar remekében Remoskában készült. (Akinek volt ilyen, írja meg a hozzászólásokban, kíváncsi vagyok hányan emlékszünk rá!) Én azonban jobban szeretem a békebeli verziót, a formája miatt! Csakúgy, ahogyan a csokit előnyt élvez a kakaópor előtt. Most egy sima és nagyon könnyű kuglófot készítettem, aminek a tetejét csokival öntöttem le.
Hozzávalók:
- 25 dkg vaj
- 25 dkg cukor
- 5 tojás
- 25 dkg Glutenno Dolce Vita süteményliszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 ek Bourbon vanilia aroma
- 1 ek sütőrum vagy ruma aroma
- 1 dl tej
- 100 g étcsoki
- 2 ek tejszín
- 2 dkg vaj
A kuglóf készítésben a legfontosabb, hogy semmiképpen ne hideg, hanem szobahőmérsékletű vajból dolgozok! A vajat és a cukrot robotgéppel habosra verem, ez legalább 5 percig tart! Ha karos robotgéped van, akkor ez az idő pont elég arra, hogy megmosom és szétválasztom a tojásokat. A sárgáját folyamatos keverés mellett egyesével a vajas cukorhoz adom, a fehérjét félreteszem.
Ezek után kimérem és összekeverem a cukrot a sütőporral, majd a kimért tejhez hozzáadom a vanília aromát és a rumot. E kettőt ki adagokban felváltva adom hozzá a cukros vajhoz és teljesen simára keverem.
Ha ezzel megvagyok, akkor a tojások fehérjét kemény habbá verem, majd szép lassan kézi keverés mellett hozzáadom a tésztához.
A végén kivajazott és rizsliszttel megszórt kuglófformába öntöm, a tetejét vizes kanállal elegyengetem és 50 percig 180C-on sütöm.
Ha kész, hagyom a sütőben kihűlni és amikor már teljesen hideg egy tálra borítom. Az étcsokit vízgőz fölött megolvasztom, hozzákeverem a tejszínt és a vajat, majd ráöntöm a kuglófra!
Süsd meg Húsvétra!
Németh Erika mondta
Biztosan kipróbálom. A citromos sütit is többször megsütöttem már a családnak, nagyon szeretik.Remélem ez is sikert fog aratni.Vároma további recepteket :-))
Kellemes húsvéti ünnepeket!
phzs mondta
Remoskabol volt egy nagymeretu az egyetemi kollegiumi szobankban. Foleg kenyeret piritottunk benne, neha csinaltunk rakott krumplit.
Kesobb vettem magamnak egy kicsit es azt hussutesre hasznaltam, mig gyesen voltam, nem kellett ket szelet husert a sutot felfuteni, vagy a serpenyo mellett allni.
Csak en emlekszem erre?
panyizsuzsi mondta
phzs: végre valaki, aki emlékszik!