Gluténmentes Ischler – videóval

Az egyik nagymamám rendszeresen sütött ischlert. Nemrég jutott eszembe, hogy nagyon régen ettem finom házi ischlert. Most hogy megint rengeteg diót termettek a Balaton-felvidéki fáink, karácsonyra diós sütikben gondolkoztam. Így eszembe jutott a régi kedvenc, az ischler. A különleges családi receptnek azonban különleges előadásmód is jár. A Miele Főzőiskolával közösen most egy videón mutatom, meg, hogyan szoktam ischlert sütni.

A videón a hagyományos ischler elkészítését láthatjátok, azonban nálunk egyik gyermekem lisztérzékenysége miatt a gluténmentes verzió fog idéntől készülni. Nemrégiben ezt is sikerült tökélyre fejleszteni.

A hagyományos receptet a videó végén találjátok, a gluténmentes ischler hozzávalóit és az elkészítés módját pedig alatta!

Még több videóreceptet a  Miele Főzőiskola oldalán, míg gluténmenteseket a Glutenno oldalon találtok!

Gluténmentes Ischler

25 dgk vaj

15 dkg porcukor

2 tojássárgája

1 vaniliarúr

11 dkg rizsliszt

4.5 dkg kukoricakeményítő

2.5 dkg tápiókaliszt

2 dkg cirokliszt

20 dkg darált dió

1 1/4 tk. xantángumi

1/2 tk szódabikarbóna

1/4 tk só

1/2 citrom reszelt héja

ischler02

A gluténmentes változat alapvetően úgy készül, mint a gluténos, azonban egy részletre nagyon kell ügyelni. A tészta összegyúrás után minimum 1 órát, de lehetőleg egy éjszakát hűtőbe teszem, máskülönben nagyon ragadni fog. Szaggatás után is visszateszem a tésztát vissza, sőt, ha több karikát szaggattunk, mint amennyi a sütőlapon elfér, akkor felhasználásig ezeket is hidegre kerülnek.

ischler03

A kekszlapokat 180C-on 6 percig sütöm!

Mikor kiveszem még nagyon lágyak. Néhány percig a sütőlapon pihentetem őket, majd egy lapáttal rácsra szedve hűlnek ki teljesen.

A gluténmentes verzió receptjét Kollár Anita a Glutenno szerzőjének egyik receptjéből kiindulva találtam ki!

ischler04Félresiklott Advent

Szeretem az életemet és élvezem azt. Szeretem a családi életünket logikusan megszervezni. Nem szeretem, ha az események irányítanak és kényszerítenek bele a rohanásba. Így van ez karácsonykor is. Idén az ajándékvásárlás megint pillanatok alatt lezajlott. Egy este a férjemmel táblázatba foglaltuk, hogy kinek mit, majd egy fél vasárnapot rászánva elintéztem az egészet. Idén a WAMP volt a legfőbb beszerzési hely, amit a közeli Mammut könyves és papírboltjaival egészítettem ki. A csomagolással is jól állok. Az élelmiszert a TESCO szállítja házhoz, így arra sem kell túl sok időt áldozni az életemből, az adventemből. A süteményekkel azonban még sehogy sem állok. Ez nagyon elszomorít és ez a tény szülte e blogbejegyzést.

Előrebocsájtom szeretem a pedagógusokat, szeretem  gyerekeim összes tanárát, legyen az iskolai vagy egyéb különóra. Sőt, büszke is vagyok rájuk a csodás karácsonyi műsorokért, programokért, koncertekért, az együttlétekért és a sok időért, amit a gyerekeinkre, a felkészülésükre szántak az elmúlt hónapban. Rengeteg idejük, munkájuk van benne. Hálás vagyok érte! Köszönöm!

advent02

A történetnek azonban van egy másik oldala is!

Hol marad az én elvcsendesedésem, ha mindig rohanok a gyerekeim különböző programjaira?

Hol marad a családi advent? A közös beszélgetések, hogy elmagyarázzam a gyerekeknek, hogy mit is ünneplünk és miért? A közös családi készülődést hogyan tudnám ennyi program mellett megvalósítani? Hogyan tudom így a lányaimnak megtanítani, hogyan kell egy családban Karácsonyt csinálni?

advent03

Eddig minden adventben a gyerekkel közösen sütöttünk. Előző este vagy napközben bekevertem a sütitésztát. A gyerekek hazajöttek az iskolából óvodából, a CD lejátszóba karácsonyi zenéket tettünk, teát főztünk és sütöttünk. Közben meg remekül tudtunk beszélgetni az Ünnepről. Ehelyett most szinte minden nap 6 után érünk haza. Én berohanok a konyhába vacsorát készíteni, amíg a gyerekek levetkőznek és a kicsit is megszabadítják a megannyi téli ruhától. Utána jönnek teríteni és eszünk. Amint ezzel végeztünk mennek fürödni és aludni. Én meg hulla fáradt vagyok és már nem keverek be egyetlen tésztát sem. A vasárnapi gyertyagyújtáson kívül nem marad idő beszélgetni, készülni. Ehelyett munka után a férjemmel felváltva rohanunk fuvolás karácsonyra és hangversenyre, hétvégén karácsonyi akrobatikus rock-and-roll versenyre, Luca-napi vásárra és Lucázásra, nemsokára indul a betlehemezés és bölcsőcskézés, de addig még itt vannak az osztálykarácsonyok, ahol megajándékozzák a gyerekem az általuk húzott másik gyereket.

Ezek külön-külön mind szép és jó dolgok, céljuk az, hogy segítsenek odafigyelni az ünnepre. Most azonban már annyi karácsonyunk van, hogy arra az egyre nem tudunk odafigyelni, amit a legjobban várunk!

Kiszállni persze nem lehet. Nem mondhatom a gyerekeknek, hogy nem mehetsz fuvolázni, vagy énekelni a többiekkel, a csapatoddal nem táncolhatsz a versenyen. Ördögi kör ez. A hétvégén komolyan elgondolkoztam azon, hogy kiveszem a gyerekeket egy napra az iskolából és bepótoljuk, mindazt, ami kimaradt az elmúlt hetekből. Persze ez sem jó megoldás…

Ti hogy vagytok ezzel?

advent01A 7 legjobb clutch magyar tervezőktől

Múlt héten közzétettem a kedvenc magyar táskáimat. Most az ünnepi különkiadás következik. A mai válogatásom tökéletes karácsonyi partikra, családi összejövetelekre, a szilveszteri buliról nem is beszélve. Nekem most Egy arany MINIMINI a kedvencem ENIHORN-tól. Az arany színe hihetetlen sokoldaló. Sokat viselem egyszínű ruhával és a táska láncához illeszkedő arany karkötőkkel. Hamarosan egy lengyelzsuzsi MOOD sx-t is be fogok szerezni, mert a 2-3 fedlappal, ami cserélhető rajta, rengeteg szettemhez tudom viselni. Lengyelzsuzsidan sokoldalú darab. clutch_2014fw

1. Arany Dobó Kata by REKAVAGO clutch – 39.900 Ft – RekaVago

2. MINIMINI – 25.900 Ft – ENIHORN

3. EOSINE clutch – 29.900 Ft – EOSINE

4. Pistolpete clutch– 10.800 Ft – pistolpete

5. LAONI ezüst alkalmi táska– 19.480 Ft – LAONI

6. Goppa- Berry – 65.000 Ft – Judittakacs

7. MOOD clutch– 39.990 Ft – lengyelzsuzsiHétköznapi mennyország

ille-olla Mesélj egy kicsit magatokról!
Az ille-olla ruhái, kabátjai a nagy gallérról, az asszimetrikus záródásról és a nagy zsebekről ismerhetőek fel. A mellett, hogy ezek a stílusjegyeink, ez a hármas segít a vágyott homokóra alkat elérésében, hiszen a gallér és a zseb erősíti a vállat és a csípőt (ezek nagyságával lehet játszani), az asszimetrikus záródás pedig keskenyíti a derekat . Mindemellett a nagy zseb rendkívül praktikus, mindent elnyel :-)

Ezeket az ille-olla stílusjegyeket alkalmazzuk különböző anyagcsaládokra. Az anyag jellege és tulajdonsága, illetve a kiegészítők adják meg a termékcsalád funkcionalitását. A gyapjú anyagból pl. téli kabát készülnek, a soft shell anyagból esőkabát, a vastag viszkózból kosztümkabát- és ruha, a bolyhos pamutanyagból sportosabb kardigán.

Az ille-ollát ketten vezetjük: Lenke és Kata. Mi ikrek vagyunk. Lenke  a tervezésért, gyártásért és beszerzésért felel, én pedig az értékesítésért és az ügyvezetésért. Ő divattervezőként végzett a MOME-én, én a Közgázon. Kiegészítjük egymást.

ille-olla_1

Hogyan kezdődött az alkotás?
Az alkotás úgy kezdődött, hogy úgy 7 évvel ezelőtt Lenke elkezdett egy szép napon játszani egy nagy vacak anyagdarabbal, amiből született egy kardigán prototípus.
Ezt odaadta, nekem annyira megtetszett, hogy 2 évig rágtam a fülét: induljon el ebbe az irányba, fejlessze tovább, mígnem megszületett az ille-olla rendszer, megszülettek az első gyapjúkabát modellek és az online tervező program, amivel a vásárló magára és magának tervezhette az ille-olla kabátot.
Azóta ezt a rendszert továbbfejlesztettük, és több ruhacsaládot – pl. soft shell anyagból esőkabát, pamutból kényelmes, sportosabb kardigán, vastag viszkóz anyagból elegáns kosztüm – hívtunk életre, így az élet legtöbb területére tudunk ille-olla ruhákat, kabátokat, felsőket kínálni.

Mit csináltok az alkotáson kívül?
Lenke szabadidejét a családja tölti ki. Éppen a napokban született meg a második babája, 2 éves Doma fia mellé. De szeret kirándulni, és kreatívkodni (nem divat).
Én (Kata) szabadidőmben jalagati jógázom, sárkányhajózom a Kopaszi gáton, szeretek sétálni a természetben, emberekkel beszélgetni, és ami az elsődleges: tanulok, magamról, másokról, az életről és felfedezek.

ille-olla

Mik a kedvenc könyveitek, filmeitek, zenéitek?
Mindkettőnk kedvenc filme a Hétköznapi mennyország c. film, mely egy közösség összekovácsolásáról, és az őszinteségről szól. Nagyon fontos számunkra az őszinte, tiszta, szeretetteli munka-, családi-, baráti- és tágabb közösség kialakítása.

Lenke az orosz és a magyar romantikus irodalmat kedveli első sorban, engem ami mindig felvidít a Heidi.
Zenében mind a ketten elég mindenevők vagyunk. A 60’as évek slágerei mindkettőnknek nagy gyerekkori kedvencei.

Hogyan népszerűsítitek az Ille-Ollát?
Ez most épp egy jó kérdés. Az igazat megvallva a kommunikáció és a marketing eddig még nem az erősségünk. Most tanuljuk, illetve eddig ketten csináltuk az ille-ollát, most épp csapatbővítésben vagyunk.
Jelenleg a facebookon, különböző belföldi és külföldi vásárokon, és különböző keresztmarketinges lehetőségeken keresztül, illetve a partnereinken  keresztül erősítjük az ille-ollát.

Hogyan látod magatokat tíz év múlva?
Tíz év múlvára egy erős, belföldileg elismert, külföldön is ismert divatmárkát szeretnénk felépíteni egy ütős, összetartó, vidám csapattal. E mellett szeretnénk egy alkotóházat létrehozni, ahol a hölgyek tanulhatnak, kikapcsolódhatnak, kibontakoztathatják kreativitásukat, megélhetik nőiességüket.

Éppen készülnek az új tervek :-)

_MG_1394_endA 7 legmenőbb magyar táska

Sosem volt kérdés, hogy szeretem a táskákat és az sem, hogy sosem szerettem a nagy nemzetközi márkák tucatszámra gyártott darabjait. Helyettük, már sok-sok éve magyar designerek táskáit hordom a vállamon, a kezemben. Ezeket a táskákat elsősorben hétköznapokra ajánlom. Nagyok, pakolósak, mégis csinosak! … és karácsonyi ajándéknak is tökéletesek!

taska_2014fw

1. Beale – Caramel – 55.000 Ft – judittakacs

2. MOOD clutch– 74.990 Ft – lengyelzsuzsi

3. FOLDED – 21.500 Ft – DUCSAI

4. GYM– 110.800 Ft – ENIHORN

5. Világos  szürke Manni – 48.490 Ft – dorkapetrity

6. TATIKA Claudia– €74 – tatikashop

7. Mantha MINI – DAHLIA  – 77.900 Ft – RekaVago

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...