Wanås szoborpark – 1. rész

Már őrülten rég voltam Koppenhágában és Svédországban, de még mindig vannak olyan blogbejegyzések, amiket nem írtam meg, pedig rettentően érdekesek és izgalmasak. Egyik csodálatos élményem egy kirándulás volt a Wanås szoborparkban. Elképzelésem sem volt, hogy milyen is egy igazi, nem poszt-kommunista szoborpark. Juliane-val egész napos kirándulást terveztünk a Sakne vidéken (Dél-Svédország) található fantasztikus parkba, a Wanås szoborparkba.

wanas_park

A Wanås szoborpark az a hely, ahol a természet és művészet találkozik. A parkba 1984 óta gyűjtik a kortárs svéd és nemzetközi művészek helyspecifikus installációit. Több mint 50 állandó installációja mellett évről évra vendégül látnak művészeket, akik a parkba új maradandó vagy ideiglenes alkotásokat hoznak létre.

A parkhoz egy kastély és egy organikus farm is kapcsolódik. A kastélyban a helyi arisztokrata család él, míg a farm a Skane vidéki településeket látja el!

Pål Svensson, Sprung From

sprung_from

Fényes fekete diabáz kőből készült 90 cm átmérőjű (1 tonna súlyú!) gömb a fák között bújik meg. Körülötte kődarabok, egy negatív gömb darabjai. Mintha kikelt volna ez a tökéletes forma egy “tojásból”. Nekem az alkotás, a születés folyamatát szimbolizálja. A forma és az elrendezés miatt én valami óriási feszültséget, óriási energiát éreztem ebben az alkotásban, mintha kirobbant volna ez a gömb a héjából, elementáris erővel utat törve magának. Ugyanakkor a sima, fényes és teljesen kerek felülete a nyugalom és béke megtestesítője.

Yoko Ono, Kívánság Fák

yoko_ono

Aki az instagramon is követ, már találkozott ezzel az installációval. Yoko Ono Kívánság Fái. Néhány fiatal fa, mellettük egy asztal, papírral, tollal és spárgával. Egy örökké változó alkotás. Mindenki a saját álmait, vágyait kívánságait írhatja fel egy kis papírra és mementóként kötheti fel a fák egyikére. Megannyi üzenet, megannyi nyelven. Köztük egy, számomra a legérdekesebb magának az alkotónak szól: Te ölted meg a Beatlest!

Yoko Ono alkotásaiban rendszeresen visszatér a vágy a kívánság misztériumához. Egy alkalommal azt mondta, hogy az Ő összes alkotása egy-egy kívánság. A Kívánság Fák gondolata egy gyerekkori emlékhez nyúlnak vissza. Japánban egy templom mellett az emberek kis papirokon felkötötték kívánságaikat a fák virágzó ágaira. Itt a Skane vidéken az emberek 14 almafára köthetik fel a kívánságaikat, melyeket később leszüretelnek és elküldik az Imagine Peace toronyba, Izlandra, ahol az világ összes kívánságfájának termésével együtt tárolják. 1996-ban az első kis papírt Yoko Ono írta a használati utasítással ezekre a fákra. Azóta a világon több, mint egymillió kívánságot gyűjtöttek és küldtek el a 2007 óta működő emléktoronyba.

Ann Hamilton, Barn projekt

ann_hamilton

Az Csűr Projekt (Barn Project) egy csodálatos térinstalláció, ami a tér-érzésről tanítja a látogatót. Az öt különböző emeleten, lentről felfelé haladva, a művész a látogató tekintetét vezeti a lába alatt lévő talaj és a feje felett lévő gerendák között. Minden emeleten a tekintetet egy kicsivel magasabbra emelve. A kedvencem a harmadik emelet (a pincét is beleszámítva a 4. ) volt. Itt a csűr gerendái közé, szemmagasságig kifeszített vékony zsinórok terelik a látogató szemét. A művész nem csak a nézőpont magasságával, hanem a fénnyel és a zenével is eljátszott. A fény felfelé haladva egyre csökken, míg a hangok folyamatosan változnak. A csigán fel le moghó hangfalakon a helyi marhák bőgése, madarak csicsergése és gyerekmondókák keverednek. Számomra olyan volt ez az épület, mintha megszűnt volna a fizikai tér körülöttem és egyfajta lebegés állapotába kerültem volna.

Marianne Lindberg De Greer, Magamról gondolkozok hang installációja

Ahogy a parkban sétáltunk egyszer csak egy hangot hallottam meg, gyerek hangot: Mama! Azután még egyszer, ekkor távolabbról Papa, majd ismét más helyről egy férfi hang kiáltott: Papa! Mintha valaki elveszett volna. Az egész parkban hallható hang instalációhoz a művész több száz ember hanganyagát gyűjtötte össze. Van aki  halkan, van aki félelemmel teli, van aki parapncsolón és van, aki szomorúan kiált. Az alkotást megkísérelte a lehetetlent: felnőttként, ha csak egy pillanatra is gyermeknek lenni. A szülőiséget, a szülők és gyermekek közti kötődést kutatta ezzel a munkájával.

Most ennyit mesélek erről a csodás művészeti parkról. Folytatás következik… green

 

 

 Potya Pénteken a fragil lánc

Ezen a héten tetszőlegesen választható panyizsuzsi fragil lánc keres gazdát, amit a 2014. augusztus 1-én délig hozzászóló, hírlevelesek között fogok kisorsolni. (Igen, a játékban nem csak hozzászólni szükséges, hanem a hírlevélre feliratkozni is!) A  múlt heti Tatz tetoválást  a 13. hozzászóló, Borsi nyerte meg. Gratulálok! Kérlek  írd meg a címedet az ugyfelszolgalat(kukac)panyizsuzsi.hu-ra!

fragil collection - springGluténmentes sárgabarackos gombóc

Ígérem nem leszek gasztroblog, azonban ez egy saját recept, amit napokon át kísérleteztem ki a lisztérzékeny lányom számára. Ez a verzió annyira jól sikerült, hogy akinek nem mondom, hogy gluténmentes, meg sem tudja különböztetni a búzalisztes verziótól. Az eltérés az összetevőkben és az elkészítés módjában van. Mivel évek óta készítek sárgabarackos gombócokat Fűszeres Eszter receptje alapján, most is ebből indultam ki. Azonban tapasztalataim szerint nem elég a búzalisztet valamiféle gluténmentes lisztre cserélni, mert akkor egy száraz széteső valamit kapunk, de gombócot azt biztosan nem! Íme a tuti gluténmentes sárgabarackos gombóc!

Barackosgombóc - gluténmentes

Hozzávalók:

 • 1 kg öreg krumpli (Az újkrumpli nem elég lisztes és könnyen szétesik vele a gombóc. Ha nincs öreg krumpli, érdemes a szétfövő fajta sárgás krumplit használni!)
 • 75 g rizsliszt
 • 70 g burgonyakeményítő
 • 100 g kölesliszt
 • 1/2 tk guargumi
 • 1/2 tk xantángumi
 • 2 ek. házi zsír
 • 1 tojás
 • 1 tojásfehérje
 • 20-25 db apró sárgabarack
 • porcukor
 • őrölt fahéj
 • 2 ek. olaj
 • gluténmentes zsemlemorzsa

Barackosgombóc - gluténmentes

A krumplit héjában megfőzöm, hideg vízzel leöblítem, meghámozom, áttöröm és egy tálcán szétterítem, hogy minél nagyobb felületen távozzon belőle a víz. Amíg hűl, összekeverem a háromféle lisztet, a “gumikat” és a sót. Utána a krumplit, a tojásokkal és a zsírral együtt beleöntöm a karos robotgép táljába és a dagasztókart használva néhány perc alatt homogén masszává keverem, majd hozzáadom a lisztkeveréket és sima tésztává gyúrom. Amíg kicsit állni hagyom, az apró barackokat megmosom, kimagozom és a mag helyére egy-egy kávéskanál fahéjas cukrot teszek.

Itt jön a technológiai eltérés. Ezt a tésztát nem lehet nyújtani, én kézben szoktam megformálni a gombócokat a ragadós tésztából. Ehhez egy kistányérba kevés rizslisztet készítek magam mellé. Minden egyes gombóc megformázása előtt belenyomom a tenyeremet, így sohasem ragad hozzá a tészta. Egyszerre egy nagy, púpos evőkanál tésztát veszek ki a tálból és oválisra lapogatom a kezemben. Belerakom a barackot, a két hosszabb szélét ráhajtogatom és a rövid oldalait is összedolgozom. Végül kerekre formálva tálcára teszem.

Ez a gombóc tökéletesen fagyasztható. Én eddig 60 db-ot fagyasztottam le és főztem már belőle gombócot. Kiválóan működik!

Nagyon forró vízben főzőm, mindig csak néhány darabot. Amíg a gombócok főnek kevés olajban megpirítok gluténmentes zsemlemorzsát. Amikor feljött a gombóc a tetejére akkor 2-3 perc után már szedem is ki, rá a pirított morzsára. Aki nagyon édesen szereti még egy kis fahéjas cukrot szórhat rá! (Én szoktam! ;-)

Aki az eredeti, gluténos sárgabarackos gombócra vágyik, Fűszeres Eszternél keresse!

Barackosgombóc - gluténmentes

 

 

 A legkedvesebb piacom

Szentendrei piac

Szeretek piacra járni! Sokan, sok helyen írnak piacokról. Távoli vagy egzotikus helyekről. Nekem mégis a legcsodálatosabb a szentendrei piac. S, miért nem írtam eddig erről? Annyira hétköznapi volt, annyira az életem részévé vált, hogy már nem is vettem észre, hogy mennyire különleges. Ma indulás előtt felkaptam a fényképezőgépemet és elhatároztam, hogy megmutatom Nektek ezt a Budapesttől 20 kilométerre lévő csodás piacot.

A Bükkös-patak partján egy kockaköves részen, lebetonozott vaslábú fa asztalok állnak egész héten. Szerdán és szombaton azonban megtelik élettel a patakpart. Hömpölyög a tömeg a kicsi, de annál hangulatosabb piacon. A standard zöldséges és gyümölcsös standok mellett van friss fűszernövény, csalamádé, házi kecskesajt, disznóság, szörp, lekvár és méz is. Oldalt van egy pék és más piaci csecsebecsék, mint például konyhafelszerelés, ruházat és egyéb zsibvásár. Én ezt a részt nem nagyon látogatom, a mainstreamben, a fővonalon szoktam végigmenni. A 11-es úttól indulok, már ha találok arra parkolóhelyet. Először veszek a gyerekeknek egy kürtöskalácsot, amivel megduplázom a türelmüket és nyugodtabb lesz a délelőtt. Utána lesétálok a végéig alaposan szemlélődve, majd a végétől elindulok szép lassan visszafelé, ekkor már vásárlással és kellemes találkozásokkal, beszélgetésekkel múlatva az időt.

Szentendrei piac

Nekem ez a hely nem csak a “piacsága” miatt fontos. Évek óta mondom, hogy Szentendrén a szombati piac társadalmi esemény. Itt szinte mindenkivel lehet találkozni, aki közelben él. A gyerekek mondják is amikor indulunk, hogy ugye nem fogsz sokat beszélgetni. Itt azonban nem lehet csak köszönni egymásnak, muszáj beszélgetni. A piacnak vannak rétegei, mind árus, mint vásárló részről. A vásárlók között van a 7 órás korán kelő, a 8 órás, a kényelmes 9 órás és a leugrok 10-kor, hátha van még kecskesajt típusú vásárló. Az egyes emberek mindig ugyanabban az időpontban járnak, így igen kellemes meglepetés, ha a megszokottól eltérő időben intézem a hétvégi bevásárlását a patakparton.

Megvannak a standard árusok is, akivel az embernek egy különleges kapcsolata alakul ki az évek során. 14 éve, mikor erre a piacra kezdtem járni a tojásos bácsi “kisasszonynak” nevezett. Én ezt kissé zokon véve elmeséltem, hogy két hete volt ez esküvőm, így már nem vagyok kisasszony. Először hitetlenkedett, majd ennek kapcsán jóba lettünk. A tojásos bácsi végigkísérte az életünk elmúlt 15 évét, a négy gyerek születését, hogy mikor ki ment óvodába vagy iskolába, az első ráncaimat, bár ez utóbbiról nem beszélgettünk soha. ;-) Ő már nem nagyon jár ki a piacra, de az utcán mindig köszönünk egymásnak.

Szentendrei piac

Árusok mennek, árusok jönnek. Most fedeztem fel egy kedves párt. Fiatalok, kedvesek és látszik, hogy szeretettel csinálják a piacozást. A fiú friss zöldséget, szörpöt és friss főszernövényeket árul. A kezem még most is koriander illatú a reggeli bevásárlástól. Vastag csokorba szedi őket, csodás kis fa táblákra írja ki a nevüket és 100Ft-ba kerül egy csokor. A lány a mellette lévő asztalon árul. Egyedi koszorúkat és ajtódíszeket. Termésekből készíti, a kézzel festett táblákat is maga csinálja. Kérdezik hova írom a cikket. A lánynak felcsillan a szeme, mikor kiderül, hogy a panyizsuzsi blogra. A lány ismeri!

Szentendrei piac

A nagy kedvencem ez a néni, aki zöldségeket árul a fiatalok mellett. Sokféle dolgot hoz ki, de mindenből keveset, hiszen Ő termeli. Vérprofi üzletasszony. Remekül ad el, odaszól az embernek, hogy nézze csak meg ezt a gyalult tököt, fagyasztani is lehet. Igaza volt, már sok mindent vettem, de a fagyasztóban tényleg eláll. Amikor megkérdezem, hogy csinálhatok-e róla egy fotót kifejezetten örül, majd megkéri, hogy várjak egy pillanatot. Kezébe kap egy zacskó zöldbabot és azzal pózol.

Szeretek erre a piacra járni!

Ti jártatok már itt? Ha nem, gyertek el! Ha igen, hogy tetszett? írjátok meg ide a hozzászólásokba!

Szentendrei piacTATZ designer tetoválás pottyan

Ezen a héten 5 csomag tetszőlegesen választható TATZ  ideiglenes designer tetoválás keres gazdát, amit a 2014.  július 25-én délig hozzászóló, hírlevelesek között fogok kisorsolni. (Igen, a játékban nem csak hozzászólni szükséges, hanem a hírlevélre feliratkozni is!) A  múlt heti panyizsuzsi mono gyűrűt  a 64. hozzászóló, Garo nyerte meg. Gratulálok! Kérlek  írd meg a címedet az ugyfelszolgalat(kukac)panyizsuzsi.hu-ra!

tatz A TATZ Szendrey Gabi grafikus és Hoffmann Petra, a Stilblog alapítójának közös márkája, melyet az igényes design szeretete, a különleges és vicces grafikák iránti rajongás és a jókedv inspirált. Olyan ideiglenes tetoválásokat találtok a TATZ kollekciójában, melyek garantáltan mosolyt varázsolnak az arcra. A húsz grafikával induló kollekciót a lányok már most, az indulás után pár nappal továbbtervezték fejben, a jövőben pedig tehetséges hazai grafikusokkal is szeretnének egy-egy minikollekció keretében együttműködni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...